Kilo Verememe Nedenleri

Kilo verememe nedenleri ve bundan kurtulmak hakkında önerileri sunacağız..

Kilo vermek için adım attığımızda en önemli etken nasıl bir psikoloji içerisinde olduğumuzdur. Beraber nasıl bir psikolojiye sahip olmalıyız görelim:

  • Gün içerisinde, kilo vermeyi, kalori kaybetmeyi, rejimi bozmayı ya da devam ettirmeyi ne kadar düşünüyorsunuz bunları gözlemleyin, kaydedin.

Gün içerisinde çok fazla ayakta kalan kişiler özellikle çalışan insanlar, yemek yemeyi ve ya yememeyi daha çok düşünürler. Siz de bunları düşündüğünüz her an iç sesinizi dinleyin. Tam 3 hafta boyunca. Ve size  neler söylüyor iyice gözden geçirin.

Cümleleri olumlu mu olumsuz mu?, iç sesiniz sizinle alaycı mı konusuyor? Neler diyor size?

Bunları mutlaka inceleyin ve not edin. Belki de farkında olmadan iç sesiniz sizi kilo almanız yönünde tetikliyordur. Hatta bazen uykunuzda bile size karşı konuşan bu iç ses nasıl tepkiler veriyor, neler söylüyor dersiniz?

  • Yemeğe başlamadan önce iyice bir bakın. Size çelici gelen yönü ne? Bunu tespit edin.

Kokusu ya da görüntüsü mü? Kendi yaptığınız yemekleri mi daha çok tercih edersiniz? Yoksa bildik oluşu mu sizi etkiliyor? Yoksa farkında olmadan ufak atıştırmalar mı yapıyorsunuz?

Evet, belki defalarca diyet denemeleriniz oldu, belki bir çoğundan galip çıkamadınız. Bir de şunu deneyin; her bir yediğiniz lokmayı yazın teker teker. Gün içerisinde neyi ne kadar sıklıkla tükettiğinizi irdeleyin. Bunu 3 hafta kadar deneyin derim. Belki bu sayede vüzudunuz farklı bir yeme programına alışır ve içinde bulunduğunuz durum farklı bir bakış açısı kazanabilir.

  • Yemek yeme durumunuz, ruh halinize göre farklılık gösteriyor mu? Sinirlenince ya da üzülünce mi daha çok yersiniz, yoksa her durumda mütemadiyen mi yemek yersiniz?

Oruç Tutarken Kilo Vermek Mümkün müdür?

Yemek yiyip de doyduktan sonra, yeme hissiniz sürekli oluyor mu?

Devamlı acıkıyor musunuz?

Beyniniz ise bunun aksine, yememelisin, sen diyet yapmalısın gibi konuşmalar mı geçiriyor?

Bunları dikkatle incelediğinizde, gercekten diyete hazırmısınız, yoksa öyle olduğunuzu sanıp kendinizi mi kandırıyorsunuz?

Tekrar tekrar düşünün “yemek yemek” sizin için ne anlam ifade ediyor? Bu konudan bahsederken içinizde neler beliriyor? Neler hissediyorsunuz? En az yemek yemek kadar istediğiniz aktiviteler, çeşitli faaliyetler var mı? Bunlar neler? Ya da bunları düşünüp de harekete geçtiniz mi?

Bunları düşündükten sonra kendimizi olumlu kriterlere motive etmek, işe yarar bir çözüm olacaktır ve moraliniz açısından sizleri iyi bir başlangıca hazırlayacaktır.

  • Son Olarak Kendinize Zaman Ayırın…

Günde en az 1 saat elektronik olan her şeyden uzak bir şekilde uzanın ve dinlendirin kendinizi… hatta ayna karsısında bikiniyle egzersiz yapın. Hem kendınızdeki eksık yonlerı gorun, hem de bu esnada not aldıklarınıza bir göz gezdirin. Tam 30 dk bedeninizi ayna karşısında izlemenizi tavsiye ederim.

Farzedin o an bir şeylere sinirlendiniz. Mesela, yazlık kıyafet ve bikinileriniz geldi aklınıza… ya da ailevi sorunlar, iş, okul vs… bunları düşünerek vakit geçirmeyin ve o anı sadece kendinize, bedeninize ayırın. Diğer her şey kısa süreliğine rafa kalkmalı…

3 hafta boyunca kendinize ayırdığınız zaman diliminde başka hiçbir şey düşünmeyin. O gün o saatler arası kendinizle randevunuz var unutmayın…

O an kilolarınızla ilgili olumsuz her ne cümle gelirse aklınıza not alın ve onu en olumlu hale çevirmeye çalışın. O şekilde söyleyin.

Mesela; “artık ara o günlerde atıştırmayı bırakmam lazım” cümlesi yerine, “ aralarda daha sağlıklı besinler yemeliyim” cümlesi çok daha olumludur ve sizi gerçekten önceki alışkanlıklarınızdan uzaklaştıracaktır bu tür olumlu cümleler. Şu da olabilir; “ canım atıştırmak istiyor ve bunun için meyve, süt ve ya yoğurt tercih edeceğim.” “ ben sağlıklı beslenerek incelmeyi seçiyorum ve her şey eskisinden çok daha güzel olacak” gibi cümlelerle kendinizi yepyeni bir düzene alıştırmaya başlayabilirsiniz. Olumlu şimdiki zaman cümleleri kurun, kendinize zaman ayırın ve bir an önce harekete geçin…

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir