Yapay Zeka Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması ve bu üstün teknolojinin ceplere kadar girmesiyle birlikte en çok merak edilen tabirlerin başında yapay zeka geliyor. Teknolojiyi sadece genel hatlarıyla kullanan birçok insan için yapay zeka ürkütücü bir ifade olabiliyor.

Kısaca özetlemek gerekirse bir bilgisayar ve o bilgisayarın yönetiminde olan bir robotun bazı hareketleri tıpkı insanlar gibi yerine getirmesi olarak ifade edilebilir.

Bu tanım insan hayatına yaklaşık 60 yıl önce yani 1940’lı yıllarda girdi. Birçok test yapıldı ve insanların hareketleri takip edildi. Çünkü temelde yapay zeka insan gibi düşünmek zorundadır. Bu yüzden bu deneylerdeki en büyük denek aslında insandır.

Özetle yapay zeka sayesinde bir bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki bir robot bir insandan farksız olarak hareket edebilir.

yapay-zeka

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Çok kısa bir şekilde üzerinden geçmek gerekirse akıl ve zeka artık elektronik cihazlarda da yapay zeka sayesinde olabiliyor. Bu durum beraberinde birçok durumu da getiriyor. Örneğin iş hayatında yapay zeka sistemi sayesinde insan gücüne ihtiyaç daha da azalacak.

Yapay zeka sistemi tam bir görev adamıdır. Kendisine verilen komutları sorunsuz olarak yerine getirmek üzere programlanmaktadır. Bu nedenle önceki tarihlerde belirlenmiş olan parametreleri baz alarak hareket ve tavırlarını ya da kararlarını oluşturmaktadır. Haliyle bu aşamada yapay zeka kendisini insanın beslemesine ihtiyaç duyar.

Henüz tam anlamıyla insan hayatına girmemiş olan yapay zekanın ilerleyen dönemler içerisinde tam merkezine oturacağı engellenemez bir gerçektir. Bu nedenle yapay zekanın merkezde olacağı bir yaşama şimdiden alışmak ve olumlu yönlerini kullanmaya çalışmak ziyadesiyle önemlidir.

Kısaca yapay zeka tabirinin nereden geldiğinde bahsedecek olursak aslında çalışmaların başladığı 1940’lı yıllara kadar uzanmak gerekir. İkinci Dünya Savaşı devam ederken 1943 yılından kripto analizine duyulan ihtiyaç nedeniyle meydana getirilen elektromekanik cihazların yapay zeka kavramıyla tanışmamıza yol açtığı söylenebilir.

Bu adlandırmanın asıl sahibi makinelerin düşünme ihtimalini ve ‘Düşünebilir mi?’ sorusunu sorarak yeni bir devir açan Alan Mathison Turing’ten başkası değildir. Özetle yapay zeka tabiri en az 60 yıllık geçmişi olan ve günümüzde çok fazla hayatımızın içerisinde hissettiğimiz kavramdır. İlerleyen dönemlerde bu süreçlerden uzak herkesin şok olacağı nice gelişmeler yaşanacak.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir