İnsan Beynini Dijitalleştirmek Mümkün müdür?

İnsanlığın “ölümsüzlük arzusu” bilimi zorluyor. Eski Çinlilerin ölümsüzlüğün sırrını cıva olarak değerlendirdikleri M.Ö. 3. yüzyıla bir bakın; Çin’in ilk İmparatoru Qin Shi Huang’ın sonsuz yaşam arayışında cıva yuttuğuna inanılıyor ve 39 yaşında cıva zehirlenmesinden öldü.

beyin

beyin

Günümüzde ise bu istek hiç değişmedi. Bir Rus girişimci Dmitry Itskov sonsuza dek yaşamayı planlıyor. Evet, sentetik bir beyinde ve suni bir depolanmış insan bilincinin dijital bir versiyonunu yaratacağına inanıyor. 2045 yılında, insanların kendilerini yedeklemesinin mümkün olacağı tahmin ediliyor.

2045 Avatar Projesi

2045 Girişim adlı proje, insan bilincini sayısallaştırmada son kilometre taşını tamamlayacağını tahmin ettiği yıl için seçildi. İnsan Genom Projesi tüm insan genleri ve insan DNA’sını tanımlamak için yola çıktı. 2045 Girişim şemsiyesi altında çalışan “Avatar Projesi” olarak planda milyonlarca insan kullanılıyor.

Gerçek Avatar yaratılmadan önce insan beyninin yapısı eşleştirilmeli, sinirsel yapılar, bağlantılar ve işlevleri deşifre edilmelidir. Elektrik sinyallerinin koda dönüştürülmesi gerekir ve bu donanım, sonsuza dek sizi çalıştırmak için geliştiriliyor. Itskov’un bunu gerçeğe dönüştürecek genel projesi dört aşamada özetleniyor. Bu dört evre şöyle planlanıyor:

insan beyni

insan beyni

  • Avatar A, Bir insan beyni tarafından kontrol edilen bir robot geliştirmek,
  • Avatar B insan beynini sentetik bir vücuda nakletmeyi içeriyor.
  • Avatar C’de biyolojik bir beynin içeriği, sentetik bir bilgisayara yükleniyor.
  • Avatar Projesinin son parçası olan Avatar D, biyolojik cisim ve beyin yerine bir hologram ya da bir dijital barındırabilen diğer avatarlar insan beyninin versiyonu.

Yüzeyden bağımsız zihinlerin (zihin-yükleme) yeni nesil için yeni bir gerçek olabileceği öngörülebilir, ancak bunu gelecek gösterecek.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir