Çocuk Gelişiminde Oyuncakların Yeri Nedir?

İnsanlar doğumdan son ana dek sürekli öğrenmeye devam eder. Orta yaş dolaylarındaki kişilerin yeni şeyler öğrenebilmek için kitap okumak ya da tiyatro, sinema gibi sanatsal aktivitelere yönelmesi gerekirken çocuklarda bu durum böyle ilerlemez.

oyuncak

oyuncak

Okuma yazma öğrenmiş çocuklarda dahi okudukları kitabı anlama yetisi zamanla gelişir. Gündelik hayatta onlara olgular, nesneler hatta ilişkiler arasındaki dengeyi ve bağlantıları oyunlar ve oyuncaklar öğretir. Bebeklik döneminde seslere ve renklere duyarlı halde olan bebekler için ses çıkaran oyuncak geliştiriliyorken, daha büyük bebeklerde anahtar kilit ilişkisi denilen eşleştirme oyuncakları ön plana çıkar.

Çocuklar İçin Hangi Oyuncağın Uygun Olduğu Nasıl Bilinir?

Çocukların yaşına göre oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk unsur, algılama düzeylerini çok aşmayan ve geliştirici olabilen oyuncaklar seçilmesidir. Ebeveynlerin çocuklarını takip etmeleri ve kolayca çözülebilmeye başlanan mevcut oyuncakları almaya devam etmemeleri gerekir. Aksi takdirde çocuk becerilerini geliştirmek yerine aynı seviyede kalmaya devam eder.

oyuncaklar

oyuncaklar

Bebeklik döneminin yavaş yavaş bittiği 3 – 5 yaş aralığında çocukların hayal gücünü geliştirebilecek ve sanatsal aktivitelere yönlendirebilecek oyuncaklar daha verimlidir. Oyuncak müzik aletleri, boyama kitapları, oyun hamurları yaratıcılığı teşvik eder. Ayrıca çocuklarda olumsuz duyguları ve olumsuz karakteristik özellikleri tetikleyebilecek oyuncak silahlar, savaşın ve öldürmenin eğlenceli olduğunu düşündürtecek oyunlar çok küçük yaşlarda çocuktan uzak tutulmalıdır. Belli bir fikir olgunluğuna kavuşan çocuklarda aynı risk söz konusu değildir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir