Asteroit Nedir? Meteor Nedir?

Son zamanda gündemde yer alan asteroit ve meteor vakaları asteroit ve meteorun ne olduğu gibi sorular konusunda merak uyandırmaya başlamıştır. Önce dünyada meydana gelen bu değişiklikler şimdi de Türkiye’de görülmeye devam ediyor. Asteroit çarpmaları, gök taşı yağmurları, meteor düşmeleri şeklinde görülen bu durumlar konusunda birçok haber yapıldı. Trabzon’a, Ege’ye, İzmir’e meteor düştüğüne dair bazı görseller ve görüntüler görüldü. Bu konuya dair birçok bilgi verildi bunun yanında insanlarda yanlış izlenimler de oldu. Bu nedenle bu kafa karışıklığını gidermek adına bu yazımızda asteroit nedir, meteor nedir bunlara değineceğiz.

Öncelikle belirtelim ki meteor yağmurları, asteroit düşmeleri gibi olaylar aslında bilinen aksine sıra dışı olaylar değildir. Bunlar uzmanlar tarafından bilinen ve beklenen olaylardır. Bunu belirttikten sonra asteroidi açıklamaya başlayalım.

Asteroit Nedir?

Asteroidin bilimsel tanımı, çapı 10 metreden daha büyük olan fakat bir gezegen olabilecek kadar da kabul edilmeyen uzaydaki gök cisimlerine asteroit denir. Asteroitler güneş sisteminde trilyonlarca bulunur. Dolayısıyla bulunduğu bölgeler de belirli yerlerdir. Özellikle 2 bölgede asteroitler yoğun şekilde yer alır. Bunlardan biri Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağıdır. Buradaki asteroitler dünyayı ziyaret edenlerin ve meteor yağmuru olarak bilinen asteroitlerin ana kaynağıdır. Bunun dışında güneş sisteminin son kısmında yani Uranüs’ten sonraki ve Plüton’un da içinde yer aldığı kepler kuşağı denilen bölge asteroitler yer almaktadır. Kepler kuşağı asteroitler konusunda oldukça zengin bir bölümdür. Buradaki asteroitlerin çapı onlarca kilometre büyüklüğünde asteroitler bulunur.

Asteroitler genellikle kayaç yapılardır. Kayadan veya metallerden oluşurlar. Genellikle tek katmanlı yapılar olsa da bazı asteroitler birkaç asteroidin çarpışmasıyla oluşarak çok katmanlı bir görüntü kazanmıştır. Ancak bütün asteroitler metal ya da kayadan oluşmaz. Bazı asteroitler donmuş çamur topları gibidir. Bu tür asteroitler yüksek su barındırır. Güneşe yakın olan bu asteroitler yüksek ısıya maruz kaldıklarında parçalanırlar ve parıldarlar. Bunun sonucunda kuyruklu bir şekilde görünüm kazanabilirler. Kuyruklu yıldız dediğimiz bu şekilde meydana gelir.

Meteor Nedir

Meteor da bir asteroittir. Fakat asteroitlerden daha güçlü olmasıyla farkını ortaya koymaktadır. Ama asteroide göre çapı daha küçüktür. Çapı 10 metreden daha küçük olan uzaydaki cisimlere ise meteor deriz. Meteorlar dünyanın kütle çekimine yakalanmış ve dünyanın atmosferine girdiği için de sürtünmenin de etkisiyle yanan ve parlayan gök cisimlerine verilen genel bir addır. Meteorların atmosferde yanması yıldız kayması dediğimiz olayı oluşturur. Meteorların büyük kısmı gökyüzüne ulaşmaz. Atmosferde yanıp yok olurlar ya da buharlaşırlar. Çok az kısmı atmosferin en alt tabakasına ulaşır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir