Türk El Sanatlarına Genel Bakış

Sanat nedir sorusuna verilebilecek çok sayıda yanıt var elbette ama her eserin sanat, her herhangi bir eser üretenin de sanatçı olmadığı kesin.

Sanat bir bilgeye göre yaşamı güzel gösterme ya da diğer bir ifade ile olduğundan farklı gösterebilme yetisi. Siz sanatı nasıl tanımlıyorsunuz bilmiyoruz ama biz bu yazıda sanatın en özel dallarından birisi olan el sanatları konusuna değineceğiz.

el sanatları

el sanatları

Biraz da zanaat olarak adlandırılan bu alan ciddi bir emek ve efor istediğini zaten hepimiz biliyoruz ve Türk el sanatlarına ana hatları ile değineceğiz.

İşte O Sanat Dalları

İlk sırada genç kızların çeyizlerinin olmazsa olmazı olan dantel konusuna değineceğiz. Tam bir el sanatı olduğu ve Türkler ile özdeşleştiği kesin. Her ne kadar Fransa’dan dünyaya yayılsa bile. Bugün ülkemizde dantelin kullanılmadığı alan yok gibi.

Dantele benzer bir diğer alan ise dantel anglez. Yapımı oldukça zor ve zahmetli bir alan olsa da sanat olduğu ve bittiğinde ortaya çıkan görüntünün muhteşem olduğu kesin.

çanak yapımı

çanak yapımı

Bu sıralama ile giderken elbette iğne oyasını da atlamamak gerekiyor. Çünkü en az dantel anglez kadar zahmetli ve diğer alanlar gibi muhteşem bir el sanatı alanı.

Ebru sanatı da bizi biz yapan sanat dalları arasında. Elbette Keçecilik son yıllarda çok revaçta o da başlı başına bir yeti isteyen alan. Son olarak nalbantlık, bıçak yapımı, bakırcılık, telkâri, dokumacılık da belirtmemiz gereken sanat dalları.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir