Özel Sektörde Çalışmak Ne Demek?

Eğitim durumunuz ne olursa olsun günümüzde birçok çalışan özel sektörde çalışmaktadır. Peki, nedir bu özel sektör? Devletin kurumları dışında özel ya da tüzel kişiler tarafından sağlanan iş alanı olarak adlandırılabilir. Sektörel olarak kamu sektöründen oldukça farklı olan özel sektör, iş arayanlara çok fazla iş imkanı sunmakta ve ülke ekonomisini ayakta tutan temel unsurlardan biri sayılmaktadır.

özel sektör

Neden Özel Sektörde Çalışmalıyız?

Özel sektörde çalışan bir kişi meslekte kendini daha kolay geliştirebilirken kamu sektöründe bu çok fazla mümkün değildir çünkü kamu sektörü çalışanlarını fazlasıyla güvence altına aldığı için çalışanlar kendilerini uzmanlık alanlarında geliştirme gereği duymazlar. Özel sektörde ise çalıştığınız şirkette yükselmeniz sizin kendinizi geliştirmenize bağlı. Bu sektörde kazandıklarınız sizi sadece o meslek üzerinde geliştirmekle kalmıyor sizin şahsi yaşantınıza da profesyonellik katıyor. Ayrıca özel sektörde çalışmak isteyen biri kendisinin istediği bir alanda uzmanlaşarak çalışabilmekte yani özel sektör size sınırsız bir hayat sunuyor.

Kimler Özel Sektörde Çalışabilir?

Eğitim durumu ne olursa olsun, çalışmak isteyen herkes özel sektörde çalışabilir. Bu birazda kişinin kendini tanımasıyla alakalı bir durum. Örneğin bir kişi, dijital pazarlama uzmanı olmak istiyor. Bu kişi dijital pazarlama ile ilgili birçok kaynağa ücretsiz erişebilmekte ve kendini bu konuda yetiştirdikten sonra, herhangi bir ajansa ya da herhangi bir şirketin dijital pazarlama bölümüne başvuru yaparak orada çalışabilir. Kısacası özel sektörde çalışmak isteyen bir kişinin öncelikle hangi konuda çalışmak istediğini belirlemesi gerekiyor. Daha sonra o konuda uzmanlaşan kişi kolaylıkla uzmanlaştığı alan üzerine özel sektörde iş bulabilmekte.

Özel Sektörün Artıları

Özel sektör yukarıda da bahsedildiği gibi birçok avantaja sahip. Öncelikle özel sektörde kişiler kendilerini istedikleri konularda geliştirebilir, sadece çalıştıkları şirkete bağlı kalmayabilirler. Kendini çalıştığı sektörde fazlasıyla geliştiren ve o konuda profesyonelleşen bir kişi sermayesini biriktirdiği takdirde kolaylıkla kendi şirketini kurarak serbest meslek sahibi olabilir. Özel sektör çalışanı olmanın çalıştığınız sektöre göre farklı artıları mevcut. Özel sektörde çalışıyor olmak size kamu sektörüne göre daha fazla maddi imkan tanımaktadır. Ayrıca özel sektörde çalışabilmek için herhangi bir sınavı ya da testi geçmenize gerek yok. Kamu sektöründe sorumluluk genelde ekip üzerindedir, yapmadığınız bir hatadan dolayı size hesap sorulabilir. Özel sektörde ise her çalışan kendinden sorumludur. Oluşabilecek bir hatadan ekip değil çalışan sorumlu tutulur.

Özel Sektörün Eksileri

Her ne kadar özel sektör size çok fazla olanak sunsa da çalışma yoğunluğunuz oldukça fazladır. Sektörde kalabilmeniz için sürekli yüksek performans göstermeniz gerekmektedir. Bu durum sizi hem fiziksel hem mental açıdan fazlasıyla yorabilir. Her ne kadar bu durum olumsuz olarak düşünülse de  sizin işinize dört elle sarılmanız, gelecekte daha fazla rahat etmenizi sağlayacaktır.

You may also like...

1 Response

  1. Zafer dedi ki:

    Kpss de düşük alanları motive etmeye çalışılan bir yazı. İnsanların büyük bir kısmı tercih ettiği için değil mecbur kaldığı için özel sektörde çalışmaktadır. Çalıştığım özel sektör tecrübem burada bahsedilen hayatla en ufak ilgisi yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir