Astigmat Nedir?

Günlük hayatımızda maruz kaldığımız yoğun ışık, teknolojik aletlere uzun süre bakılması ve bunun gibi daha pek çok etken göz sağlığımızı olumsuz olarak etkileyebilir. Göz sağlının olumsuz etkilenmesi günlük hayatı da ciddi oranda etkiler. Denge problemleri, bulanık görme, baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok belirti gözünde bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Düzenli olarak göz kontrolüne gidilmelidir. Göz kontrolüne gidildiğinde gözde oluşmuş olan problem kısa sürede fark edilip önlem alınabilir.

Astigmat Nedir

Günümüzde en yaygın olarak görülen göz problemlerinden bir tanesi de astigmattır. Birçok kişi miyop veya hipermetrop belirtileri ile göz doktoruna gider ancak astigmat diğerleri ile birlikte de görülebilir. Bilimsel olarak astigmat nedir diye bakarsak; gözdeki tabakalardan bir tanesi olan korneanın şeklinin zaman içerisinde bozulmasıdır. Ancak bu göz rahatsızlığı çoğu zaman doğuştan gelen bir sorun da olabilir. Gözün ışığa odaklanırken zorluk çekmesi olayına astigmat denir. Çoğu zaman ciddi bir problem değildir ve gözlük kullanımı ile kontrol altına alınabilir.

Astigmat Belirtileri

Astigmat gözdeki korneanın şeklinin bozulmuş olmasından kaynaklanan bir göz problemidir. Astigmat problemi olan kişiler ışığa karşı odaklanmada bazı problemler yaşarlar. Bu durum günlük yaşantılarını da oldukça fazla etkiler. Özellikle araba kullanan kişiler bu durumdan epey rahatsızlık duyarlar. Gece araba kullanmak hemen hemen imkansız noktaya gelebilir. Karşıdan gelen ışıklar gözü zorlar. Aynı zamanda astigmatı olan kişiler uzağı net bir şekilde göremezler ve ileri seviye bir astigmata sahiplerse ciddi derecede baş ağrısı yaşayabilirler. Astigmatın en önemli belirtilerinden bir tanesi de göz yorgunluğunun sık sık tekrarlanmasıdır. Herhangi bir noktaya çok fazla odaklanılması durumunda gözde yanma, ağrıma gibi durumlar ortaya çıkar. Nesneleri çift olarak görmek ve bulanık görmek de bir astigmat belirtisidir. Astigmat olan kişiler odaklama problemi yaşamalarından dolayı gözlerini genellikle kısarak bakarlar. Erken fark edilmesi ilerlemeden önüne geçilmesine fayda sağlar. Bu nedenle belli aralıklarla göz muayenesi yaptırmanız çok önemlidir. Aynı zamanda küçük yaştaki çocuklar göz bozukluklarını çok fazla fark edemeyeceği için mutlaka ebeveynleri tarafından düzenli olarak göz kontrolüne götürülmelidirler.

Astigmat Neden Olur?

Astigmat genellikle insanlar tarafından çok fazla ciddiye alınmayan bir göz rahatsızlığıdır. Ancak ilerlemesi durumunda yaşam konforunu çok fazla düşürür. Genellikle miyop ve hipermetropla birlikte kendisini belli eder. Bu durum da astigmat neden olur sorusunu akıllara getirir. Astigmat genellikle doğuştan gelen bir göz rahatsızlığıdır. Ancak dış etkenlere bağlı olarak da oluşabilir. Genellikle göz ameliyatları sonrası meydana gelir. Ancak gözdeki herhangi bir yaralanma sonrası da oluşabilir. Çeşitli nedenleri olan astigmat kendisini zaman içerisinde belli eder. Doktora gidilmesi durumunda genellikle gözlük, lens veya göze lazer ameliyatı tavsiye eder. Bu sayede yaşamış olduğunuz göz problemini kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir